De ultieme raamdecoratie inspiratiegids



Raamdecoratie is de finishing touch voor je huis. Mooie raambekleding bepaalt de sfeer van je kamers en maakt van je huis een echte thuis. Het is dan ook belangrijk dat je raamdecoratie past bij de stijl van je huis en interieur. In onze raamdecoratie inspiratiegids verzamelen we alle soorten raambekleding voor jou. 

De verschillende soorten raamdecoratie op een rijtje

Ben je zelf op zoek naar nieuwe raambekleding voor je woning, maar zie je door de bomen het bos niet meer? Geen paniek, we hebben voor jou de meest verkochte soorten raambekleding op een rijtje gezet. Op die manier kan je rustig bekijken welke soort en stijl het beste bij jouw woning en interieur past. Van landelijk tot modern of industrieel: bij Huis Castermans hebben we de passende raambekleding voor jouw interieur. 

Overgordijnen

Dit is misschien we de klassiekste vorm van raam decoratie. Iedereen kent namelijk overgordijnen wel. Ze zijn verkrijgbaar in talloze kleuren, motieven en materialen. Op die manier is het een flexibele oplossing die in vele interieurs zal passen.

Verder kan je ook bepalen hoeveel licht het materiaal zal doorlaten. Dunnere materialen zullen bijvoorbeeld meer natuurlijk licht doorlaten. Wil je een compleet verduisterde ruimte, zoals je in vele hotelkamers tegenkomt, dan is een dikker en zwaarder materiaal een betere oplossing. Vooral voor slaapkamers kan een dikker gordijn handig zijn, aangezien het beter verduistert. 

Een andere bepalende factor voor de look van je overgordijnen is het aantal plooien. Zo kan je gordijnen hangen met een enkele, dubbele of driedubbele plooi. Een gordijn met een enkele plooi heeft een strakkere, moderne uitstraling terwijl meerdere plooien net een rijke en klassieke uitstraling geven. 



Glasgordijnen

Wanneer je liever minder inkijk hebt doorheen de dag, zijn glasgordijnen een goede oplossing. Zo geeft een glasgordijn je meer privacy terwijl het nog steeds natuurlijk licht binnenlaat. 

Glasgordijnen worden vaak in combinatie met klassieke overgordijnen geplaatst. De fijne stof in combinatie met plooien zorgt voor veel lichtinval en weinig inkijk doorheen de dag. Wanneer het ’s avonds donker wordt, sluit je dan de overgordijnen voor meer privacy

De combinatie tussen over- en glasgordijnen is een klassieker, maar dat betekent niet dat dit soort raamdecoratie enkel geschikt is voor een klassiek interieur. Door te spelen met materialen, motieven, kleuren en plooien kan een over- en glasgordijncombinatie ook net heel modern ogen. 



Rolgordijnen

Wil je een onopvallende vorm van raambekleding? Dan zijn rolgordijnen waarschijnlijk iets voor jou. Aan de hand van een touwtje kan je het gordijn volledig omhoog of omlaag rollen. Wanneer de rolgordijnen volledig opgerold zijn, zie je amper dat er raamdecoratie aanwezig is. 

Daarnaast kan je met rolgordijnen ook simpel de hoeveelheid lichtinval en inkijk van je ruimte regelen. Je rolt het gordijn simpelweg omlaag voor minder licht en omhoog voor meer. 



Duo-roll

Een populaire variant van rolgordijnen is de duo-roll. Deze gordijnen bestaan uit twee verschillende stoflagen die ten opzichte van elkaar kunnen bewegen. Meestal wordt er gekozen voor een combinatie van een dikkere laag stof voor verduistering en privacy samen met een dunnere laag stof die voor meer lichtinval zorgt. 

Voor meer privacy en verduistering rol je de dikkere laag stof uit. Wil je meer licht? Dan open je de dikkere laag stof waardoor er meer licht binnen kan komen.  



Vouwgordijnen 

Een vouwgordijn werkt ongeveer volgens hetzelfde principe als een rolgordijn. Ook hier is het gordijn mooi weggewerkt aan de bovenkant van het raam. Het grote verschil tussen een vouw- en rolgordijn is dat een vouwgordijn zichzelf opvouwt in plaats van oprolt. Hierdoor heeft het gordijn kenmerkende horizontale plooien



Plisse en Duette

Een alternatief voor vouwgordijnen vind je in de vorm van plisségordijnen. Deze vorm van raamdecoratie herken je aan zijn karakteristieke harmonicaplooien. Dit gordijn plooit zichzelf ook op, net zoals een vouwgordijn. Het grote verschil is dat plisségordijnen erg licht kunnen zijn waardoor ze makkelijk te bedienen zijn. 

Daarnaast kunnen plisségordijnen ook boven- of onderaan het raam geplaatst worden. We spreken dan ook van top-down of bottom-up varianten. Bij de bottom-up gordijnen komt je gordijn dus vanaf de vloer omhoog terwijl de top-down vanaf het plafond naar beneden komt.

Een duette lijkt zeer sterk op het plisségordijn. Het gordijn heeft dezelfde harmonicaplooien, maar is gemaakt uit een dikker en steviger materiaal. Hierdoor heeft een duette een betere verduisterende werking.  



Horizontale lamellen 

Een makkelijk te onderhouden en tijdloze keuze zijn jaloezieën of ook wel horizontale lamellen genaamd. Dit zijn latjes gemaakt uit hout of aluminium die je door middel van een touwtje kan openen of sluiten. Daarnaast kan je net zoals een rolgordijn de jaloezieën laten zakken of omhoog halen. 

Jaloezieën vind je in verschillende formaten en afwerkingen. Dit maakt het. Een erg veelzijdige keuze die in verschillende interieurstijlen past: van strak en modern tot klassiek.



Verticale jaloezieën 

Een alternatief voor horizontale lamellen zijn verticale jaloezieën. Deze raamdecoratie werkt volgens hetzelfde principe als horizontale lamellen. Het grootste verschil is dat de latjes verticaal kantelen om zonlicht en inkijk te verminderen. 

Net zoals horizontale lamellen worden verticale jaloezieën uit hout of aluminium gemaakt. 



Illusion 

Wanneer je de kenmerken van een klassiek overgordijn combineert met die van een verticale jaloezie kom je uit bij het illusion gordijn. De transparante stof laat nog licht binnen, maar kan ook voor verduistering zorgen. Daarnaast kan je het gordijn ook volledig open schuiven voor maximale lichtinval. 



De beste raamdecoratie vind je bij Huis Castermans 

Wil je al deze raamdecoratie eens in het echt bekijken? Kom dan zeker eens langs in onze showroom. Wij helpen je graag verder met professioneel advies.  

Contacteer ons

Meest Recente Posts

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Blijf op de hoogte van tips en advies met onze nieuwsbrief

In de kijker

Contact